Rețele de socializare

Pagină proiectată în programul pentru crearea site-urilor WebWave

Pe scurt, despre ceea ce facem

Cream conexiuni intre oameni si afaceri din diverse domenii pentru a-i ajuta sa se dezvolte.

Oferim consultanta pentru cei care doresc sa se dezvolte sau pentru cei care au nevoie de indrumare la inceput de drum in lumea atreprenoriatului.

Informații utile

Avand dorinta de reusita si experienta in diverse domenii, va putem oferi servicii de consultanta de inalta calitate pentru a reusi atat ca antreprenor cu o afacere in dezvoltare cat si ca manager.

Consultanta in Business (afaceri), protectia mediului, consultanta de mediu timis consultanta in afaceri timis consultant de mediu timis, consultanta in managementul deseurilor Consultanta de mediu timis  Oferim consultanta in business timis, consultanta de mediu  timis (protectia mediului).

  Dupa cum spuneam in postarea anterioara, astazi postam prima idee de o posibila afacere care sa iti aduca un venit suplimentar rezultat dintr-un hobby, desigur ca nu tot ce vom posta pe viitor vor fi idei de hobby-uri care se pot gestiona in timpul liber, unii oameni au mers cu pasiunea mai departe si acum au un hobby care ii pasioneaza si ii inspira atat de tare incat au ajuns sa lucreze exclusiv in acel domeniu si sa faca din pasiune acest lucru.

Daca iti place si esti pasionat de ceea ce faci, indiferent daca esti antreprenor sau angajat este un lucru extraordinar si esti pe drumul cel bun ca sa spunem asa, dar destul cu vorba, sa trecem la treaba.
Apicultura este o ramură a zootehniei care studiază biologia și tehnologia creșterii și exploatării albinelor, în scopul obținerii de producții apicole (conform wikipedia).
Eu spun ca apicultura este mai mult de atat, apicultura este un hobby foarte frumos daca esti pasionat de ea, as putea spune chiar ca este o meserie nobila deoarece albina este o fiinta extraordinara fara de care viata pe pamant fie nu ar fi posibila, fie ar fi foarte grea.
Eu sunt apicultor de foarte mult timp, practic cand m-am nascut aveam stupi, la noi este o pasiune transmisa din generatie in generatie, bunicul meu a fost apicultor, tatal meu este apicultor si era evident ca si eu si fratele meu vom deveni apicultori.
Noi avem albine, dar ca pasiune nu ca sursa de venit.
Cel mai bine pentru un incepator este sa inceapa cu maxim 10 stupi si sa stea pe langa un apicultor cu experienta (pentru cele/cei interesati puteti sa ma contactati si sa veniti in stupina mea ca sa va initiez in apicultura) si un sfat important dupa ce ai stupi nu te uita toata ziua in el deoarece deranjezi albinele si acest lucru nu este benefic pentru stup.
Produse obtinute de la albine: miere, polen propolis, fagure, capaceala, laptisor de matca, apilarnil, ceara si venin de albina, matci si roiuri (pentru ultimele enumerate treaba se complica deoarece legislatia noastra nu prea iti permite sa vinzi material biologic decat ca stupina autorizata in acest sens, cel putin oficial spun asta pentru ca pe internet se gasesc si persoane fizice care vand matci sau roiuri, in concluzie pentru acestea nu voi face socoteala deoarece daca este doar un hobby la un nivel mic nu are rost sa va incarc memoria cu aceste detalii) .
Nu voi mai intra in detalii cum se obtin efectiv toate aceste produse deoarece se gasesc aceste informatii si pe internet, eu voi face o scurta analiza si un randament mediu pentru 10 stupi in conditiile unui an normal de cules. Pentru cei care doriti sa achizitionati mai mult de 10 stupi veti face calculul inmultind rezultatele de mai jos cu numarul de stupi pe care intentionati sa-i achizitionati.
Randamentul pe cap de familie pentru un cules este de aproximativ 5 kg de miere/stup/ cules, punem o medie de 5 kilograme/ stup/cules deoarece sunt multi factori care influenteaza culesul, printre care putem enumera: vremea, tipul de stup, specia de planta la care mergi in pastoral (salcam, tei, floarea soarelui), ect.
Eu personal fac 5 tipuri de miere anual, desigur ca multi apicultori merg si la alte culesuri dar eu vorbesc doar din experienta mea personala, de aceea voi face socoteala pentru urmatoarele 5 culesuri: salcam, rapita, tei, floarea soarelui si poliflor, de aici rezulta o cantitate de miere totala pentru 10 stupi dupa cum urmeaza; 10 stupi x 5kg/stup x 5 culesuri= 250 kg de miere/an, in teorie, dar din pacate de multe ori poate nu se scoate aceasta cantitate.
Randamentul pentru polen este de 2-3 kg/cap de stup/an din cate am vazut la colegii mei, desigur acest randament poate varia in functie de multi factori, eu am facut o medie, astfel: avem o medie/10 stupi/an de aproximativ 25 de kg de polen.
Referitor la celelalte produse nu voi face socoteala pentru randamentul lor doarece nici eu si nici ceilalti apicultori pe care ii cunosc nu le extrag, majoritatea extrag doar miere si polen.
Acum voi face socoteala pentru investitia initiala, cheltuieli aferente ingrijirii stupilor si potentialul castig anual care poate varia de la an la an.
Investitie initiala: 10 stupi se pot achizitiona cu aproximativ 400 de lei bucata(total 4000 de lei), pe langa stupi ai nevoie si de echipament de protectie (masca si manusi, aproximativ 200 de lei), echipament pentru a lucra la stupi( reza si afumator, acestea ar fi minimul, aproximativ 100 de lei) si de un storcator de miere pentru 3 rame manual, care se poate cumpara nou la un pret de aproximativ de 700 de lei, 500 de lei culegatoarele de polen, desigur ca este nevoie si de o remorca cu care se cara stupii si aceasta costa undeva la 5000 de lei, dar aici presupunem si ca o poti imprumuta de la cineva, asa ca nu vom mai include si acest cost. Rezulta o investitie initiala de 5500de lei.
Pretul miereii engros este de aproximativ 10 lei/kg, de aceea nu voi face socoteala pentru acest pret, voi lua un pret mediu cu care vindem noi (eu si apicultorii din zona mea) kilogramul de miere. Pretul aproximativ pentru miere vanduta la borcan de apoximativ un kg la bucata este de 18-20 de lei/kg. Noi vom pune 18 lei/kg astfel rezulta un castig din vanzare mierii de 4500 de lei.
Pretul polenului este de 25 de lei/kg aproximativ, deci avem in total 625 de lei obtinuti pe polen.
Avem deci un castig potential anual de aproximativ: 4500 lei+625 lei= 5125 de lei/an.
Acum sa vedem eficienta produsa de 10 stupi si in cat timp se poate amortiza investitia initiala:
Cheltuieli pentru 10 stupi:
Investitie initiala de 5500 de lei+sirop pentru iarna (aproximativ 40 de kg) 100 de lei+tratamente 200 de lei+combustibil pentru dus in pastoral 600 de lei+ 300 de lei pentru ajutor daca nu ai pe cineva din familie+300 de lei combsutibil pentru mers si verificat ocazional stupii => o cheltuiala de 7000 de lei in primul an. Deci avem aproximativ 1500 de lei cheltuieli anuale cu 10 stupi dusi in pastoral, desigur ca pe cules stationar se diminueaza cheltuielile dar si productia de aceea am facut socoteala pentru pastoral.
Deci, in teorie avem urmatorul rezultat dupa primul an: 7000 de lei cheltuieli si investitie initiala – 5125 de lei castig potential ( spun potential pentru ca poate diferi in functie de multi factori)= -1875 de lei in primul an.
Da...din pacate esti pe minus in primul an, dar facand socoteala si pentru al doilea an avem urmatoatele date:
Castig potential: 5125 lei - 1500 de lei cheltuieli= 3625 de lei castig in al doilea an.
Avem deci 3625 de lei - 1875 de lei cheltuieli din primul an =>1750 de lei.
Deci in teorie in al doilea an ar trebui sa iti amortizei toata investitia si sa ai si un castig de 1750 de lei.
Nu suna foarte tentant, dar in al treilea an castigul este de 3625 de lei pentru cateva zile de lucru in timpul liber la 10 stupi, este evident ca la o suta de stupi castigul este mult mai mare dar si timpul investit este pe masura, asa ca pentru acest hobby ne vom rezuma doar la 10 stupi pentru ca iau in considerare faptul ca ai putea sa ai si un loc de munca si te poti ocupa de stupi doar ocazional.
Daca se doreste acest lucru se poate crea si o afacere dar asta implica alte date si alte cheltuieli, despre care voi vorbi in viitor.
Nu am vorbit despre roiuri si potentilul lor financiar deoarece eu in prezent am o rasa de albine si anume rasa „Buckfast” care nu roieste si nu am luat in calcul acest factor, multi sunt reticenti cu acesta rasa dar eu si „colegii mei” suntem multumiti de ea.
Deocamdata eu consider ca aceste date sunt suficiente pentru un incepator care doreste sa inceapa acest hobby cu potential de dezvoltare intr-o viitoare afacere.
 

 Apicultura ca hobby si afacere

Colectarea deseurilor recilabille protectia mediului recilarea deseurilor managementul deseurilor platforma colectare deseuri deseurile ca afacere colectarea deseurilor ca afacere cupru vechi in stare buna cupru sarma cupru cablu cablu de cupru
12 aprilie 2021